Jak správně a zdravě zmrazit potraviny a na jak dlouho

Existuje mnoho výhod ve zmrazování hotového jídla a potravin. Snižujeme tím plýtvání potravinami, jsme také schopni připravit jídlo předem a můžeme prodloužit životnost našeho jídla. Je však důležité si uvědomit, že nemůžeme zmrazit každou potravinu v našich lednicích a spížích jen proto, aby se nevyhodila. Zmrazení potravin je bezpochyby prospěšné, musí být ale provedeno správně.

Obsah článku
Zmražení masa
Zmražení zeleniny
Zmražení hub
Zmražení ovoce

Zmražení masa

Zmrazení masa je velmi běžné a velmi snadné. Maso si obecně zachovává svou strukturu a chuť, i poté co je rozmrazeno, což znamená, že zmrazení nemusí nutně ovlivnit jeho kvalitu. Vzhledem k tomu, že maso je vysoce riziková potravina, musíte zajistit, abyste ji zmrazili bezpečně a stejně tak i rozmrazili. Níže jsou uvedeny metody zmrazení masa.

Kuřecí maso

Uvařené či jinak zpracované kuře můžete zmrazit. Chcete-li zajistit, aby zůstalo bezpečné k požití i po rozmrazení, ujistěte se, že je po vaření zcela ochlazeno a až poté zmraženo. Měli byste také kuře pečlivě zabalit, abyste zabránili spálení mrazem, což by mohlo způsobit, že by bylo po rozmrazení nepoživatelné. Stejně tak můžete zmrazit i syrové kuře, pokud je před datem spotřeby. Ujistěte se, že je kuře vhodně zabaleno, například do přilnavé fólie nebo mrazicích sáčků, aby se zabránilo kontaktu s čímkoli jiným v mrazáku.

Na jak dlouho můžete zmrazit kuře?

Kuře můžete zmrazit až na jeden rok a kuřecí kousky, jako jsou kuřecí prsa nebo kuřecí křídla, po dobu až devíti měsíců. Kvalita kuřete se však dobou v mrazáku začne zhoršovat, čím déle je zmrazené, tím je kvalita horší. Měli byste se ho proto snažit sníst během 3 až 6 měsíců.

Tip: Před vařením se vždy ujistěte, že je kuře zcela rozmrazeno. Tekutina, která vyjde po rozmrazení z kuřete se nesmí dotknout a kontaminovat jiné předměty, jinak riskujete rozšíření bakterií.

Hovězí maso

Vařené a jinak zpracované, i namleté, hovězí maso můžete zamrazit stejně jako kuřecí. Ujistěte se ale, že je po uvaření zcela vychlazeno, zabalte ho stejně jako kuřecí maso tak, abyste zabránili spálení od mrazničky, ideálně do odvzdušněné nádoby.

Na jak dlouho můžete zmrazit hovězí maso?

Hovězí maso můžete zmrazit až na jeden rok, nicméně osvědčené postupy uvádějí, že byste ho měli konzumovat do 4 měsíců, abyste zachovali optimální chuť a strukturu. To zahrnuje pečené hovězí maso, stejně jako steaky a mleté maso. U mletého hovězího masa a hovězích hamburgerů, byste jej měli zmrazit maximálně po dobu 3 až 4 měsíců.

Tip: Jakmile maso rozmrazíte, musíte ho sníst do 24 hodin, jinak se stane nebezpečným.

Vepřové maso

Vařené vepřové maso můžete zmrazit, pokud se před zamrazením úplně vychladí. Stejné pravidlo platí pro jiné vepřové varianty, jako je slanina a klobásy. Můžete je také zmrazit, ale musíte se ujistit, že jsou dobře zabalené. Obecně se doporučuje, abyste nezmrazovali pokrmy, jako jsou čerstvě upečené vepřové koláče a rolády. Do mrazáku dávejte pouze ty, které jsou již zmraženy v supermarketu. Pokud jste však vařili vlastní, doporučuje se zmrazit pečivo a vepřovou směs odděleně.

Na jak dlouho můžete zmrazit vepřové maso?

  1. Vepřová pečeně, vepřové kotlety nebo vepřové steaky – bezpečná doba mrazení až jeden rok, doporučuje se ale konzumovat do čtyř měsíců
  2. Klobásy – až dva měsíce
  3. Slanina – až jeden měsíc

Tip: Maso můžete zmrazit kdykoli před datem spotřeby. Pokud však před zmrazením projde datem spotřeby, musíte se ho zbavit.

Zmražení zeleniny

Zmrazit můžete většinu zeleniny, včetně rajčat, mrkve a dalších. Pokud máte v úmyslu zeleninu zmrazit, pak existuje několik věcí, které byste před tím měli udělat. Zeleninu řádně umyjte, okrájejte a osušte. Navíc, pokud zeleninu blanšírujete před zmrazením, pomůže to zabránit tomu, aby se při rozmrazení stala kašovitou. Když zmrazíte zeleninu, ujistěte se, že je vhodně zabalena.

Na jak dlouho můžete zmrazit zeleninu?

Pokud je vhodně zabalena a skladována, můžete zeleninu zmrazit až na jeden rok, i když vydrží i déle. Měli byste ji ale sníst spíše dříve než později, pokud chcete, aby byla ještě čerstvá.

Tip: Zeleninu nakrájejte na kousky, než ji vložíte do mrazničky. Poté ji jednoduše vytáhněte a přidejte do svých oblíbených jídel, jak a kdy potřebujete.

Zmražení hub

Houby můžete zmrazit syrové i vařené – buď blanšírováním, restováním nebo vařením v pokrmu. Zmrazení syrových hub je nejrychlejší volbou, ale vhodnou pouze pro následnou přípravu dušeného masa a polévky. Blanšírováním nebo restováním hub pomůžete zachovat texturu lépe pro jiné účely, například na pizzu nebo přimíchat do smažení. Pokud houby před zmrazením vaříte, měli byste se vždy ujistit, že je necháte vychladnout na pokojovou teplotu, než je umístíte do mrazničky.

Na jak dlouho můžete houby zmrazit?

Zatímco houby zůstanou v mrazáku v bezpečí po dobu až 12 měsíců, je nejlepší je konzumovat dříve, abyste se ujistili, že nejsou příliš gumové nebo vodnaté. Proto byste se měli snažit sníst houby do šesti měsíců.

Tip: Abyste zabránili tomu, aby se při zmrazení přilepily k sobě, rozložte houby na velký podnos nebo talíř a dejte pozor, aby se nepřekrývaly. Vložte je do mrazničky na dvě hodiny a následně je přendejte do mrazicích sáčků nebo nádob.

Zmražení ovoce

Maliny, borůvky, ostružiny a jahody můžete zmrazit snadno a vychutnat si je tak po celý rok. Bobule však mohou někdy ztratit svůj tvar a některé ze svých šťáv při rozmrazení, takže je důležité, aby byly správně zmrazeny.

Pro dosažení nejlepších výsledků při zmrazení bobulí následujte tyto kroky:

  1. Opláchněte plody ve studené vodě a osušte je kuchyňskou rolí nebo papírovými ručníky. Z jahod odstraňte zelené vršky.
  2. Vyložte bobule na podnos nebo talíř a ujistěte se, že se navzájem nedotýkají. Vložte je takto do mrazničky, dokud nejsou zmraženy, to může trvat několik hodin.
  3. Jakmile jsou zmražené, přeneste plody do vhodných mrazicích sáčků nebo nádob a vložte je opět mrazničky.

Na jak dlouho můžete zmrazit bobule?

Můžete zmrazit všechny bobule po dobu až šesti měsíců. Rychle se rozmrazí, když je budete chtít použít, nebo je můžete použít ještě zmražené, například ve smoothies.

Tip: Bobule mohou v mrazáku nebo při rozmrazování ztratit některé ze svých šťáv. Abyste se vyhnuli nepořádku v případě úniku ze sáčku, umístěte ho při rozmrazování do misky nebo na talíř.

Stejně tak můžete zmrazit banány, a to buď celé, nebo na plátky. Chcete-li zmrazit banán celý, jednoduše jej oloupejte a vložte do mrazicího sáčku nebo nádoby. Pro plátky oloupejte banán a nakrájejte ho, plátky pak položte na plech nebo talíř, urychleně zmrazte, zhruba na dvě hodiny. Poté je jednoduše přeneste do mrazicího sáčku nebo nádoby a vložte je do mrazničky.

Na jak dlouho můžete zmrazit banány?

Banány můžete zmrazit až na šest měsíců. Můžete je přidat do smoothie drinků, nebo je rozmrazit, v případě, že je používáte k pečení, například banánového chleba.

Tip: Pokud chcete banány proměnit v pochoutku typu zmrzliny, jednoduše před vložením do mrazáku oloupejte a propíchněte dřívky. Můžete je ponořit například i do čokolády pro ještě lepší pochoutku.

Chcete-li zmrazit avokádo, umyjte jej, rozkrojte na polovinu a pak jej oloupejte. Můžete jej buď uchovávat na poloviny a zmrazit v mrazicích pytlích, nebo jako pyré. Chcete-li pyré avokádo rozmačkejte vidličkou nebo rozmixujte pomocí kuchyňského robotu s citronovou nebo limetkovou šťávou, pak pyré vložte do mrazicího sáčku a vložte do mrazničky.

Na jak dlouho můžete zmrazit avokádo?

Avokádo si můžete nechat zmražené až šest měsíců.

Tip: Chcete-li zabránit tomu, aby vaše avokádo při rozmrazení příliš ztuhlo, nechte jej před použitím postupně rozmrazit v chladničce po dobu až 24 hodin.

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *